Welkom op ONS blog

Welkom, van harte welkom op ons blog.

Dit is het blog van Elisabeth Smelik en Minthe blindengeleidehond.  Minthe helpt mij niet alleen dagelijks de weg te vinden, mij veilig langs allerlei obstakels te leiden of zitplaatsen  en deuren te zoeken. In dat opzicht is Minthe een fantastisch  ‘hulpmiddel’, een erg fijn levend hulpmiddel. Juist omdat ze een blij ei is en iedere dag weer vrolijk met mij op pad gaat, mij veel liefde geeft en altijd zorgzaam is, zijn wij een hecht  team. Minthe is voor mij een super lieverd, dat is niet alleen mijn mening. Minthe heeft veel fans, die haar allemaal zo zouden willen meenemen (dat gebeurt niet!). Ik ben stapelgek op mijn blije ei en zij op mij.

 

Daarnaast willen we graag de plastic doppenactie onder uw aandacht brengen wanneer  u in Groningen, Friesland, Drenthe of de kop van Overijssel woont.  Een fijne groep vrijwilligers van de Stichting Vrienden Doppen Actie Noord Nederland verzet bergen plastic doppen voor deze geweldige actie. We zijn altijd op zoek naar plastic doppen. De doppen worden gerecycled en brengen geld op voor de basisopleiding van honden zoals Minthe en andere geleidehonden. Op de pagina hierna vindt u daar meer informatie over. 

Het pensioen gesprek

Gisteren (Valentijnsdag) was  een heel bijzondere dag. Iedereen die dit blog leest weet dat Minthe een dagje ouder wordt en soms klaar is met haar werk. Vorige week heeft de dierenarts vastgesteld dat ze lichamelijk helemaal gezond is. Gisteren kwam Hennie van KNGF Geleidehonden op bezoek voor een gesprek over het pensioen van Minthe. Tijdens zo’n gesprek word je helemaal bevraagd over het werkaanbod, waarom je een geleidehond wilt, of je in staat bent de hond zelf uit te laten. Of de tuin veilig is. Ik ben veel vragen alweer vergeten, want de emotie slaat tijdens zo’n gesprek toe. Mijn geweldige kanjer zomaar opeens ‘oud’  Een leven zonder haar aan mijn zijde en zonder een blindengeleidehond is niet voor te stellen. Minthe blijft als huishond, dus afscheid nemen van haar hoef ik niet op het moment van haar pensioen. Maar toch,  we zijn een super team samen. Dat zal straks flink wennen zijn aan een nieuwe vast geweldige hond.  Ik besef me goed dat ik enorm ben verwend met Minthe. Ze is een top hondje, dat naast haar geweldige werk, haar altijd vrolijke karakter, mij ook op allerlei andere gebieden steunt. Ze maakt mijn leven zoveel beter en mooier. Daarnaast scheelt zij door haar werk en liefde, mijn man een groot deel van zijn mantelzorgerlijk bestaan. Wat is er fijner dan een echtgenote die dingen onderneemt en zelfstandig is? Erop uit trekt als het even kan. Die zelfstandig op pad gaat en op reis. Zonder mijn kanjer zou  mijn vrijwilligerswerk (participatieraad, oogvereniging, ambassadeurschap, de plastic doppenactie in Noord Nederland, naar mijn moeder in Oegstgeest) niet mogelijk zijn of veel lastiger. Op 4 maart is ze 6 jaren voor mij aan het werk. Die tijd is omgevlogen.  Ze was een snelle leerlinge, ze was pas 22 maanden toen ze bij ons kwam.

Herinneringen aan de eerste tijd samen vliegen continue in mijn gedachten voorbij. Ik ga proberen in volgende blogs wat leuke herinneringen te delen. We hebben een heel stuk gelopen met Hennie van KNGF Geleidehonden. Ja hoor, dat had ik weer. Minthe deed het perfect en liet nauwelijks iets zien van wat ze de laatste tijd mij probeert te vertellen. Prachtig weer, staart in rotor standje 10 en lekker werken. Nauwelijks vertragen, niet telkens overal doen of ze moet poepen, kortom een top rondje. Ik vermoed het tandartseffect. Je hebt kiespijn en bij de tandarts is er opeens niets aan de hand. Mijn blije ei vond gisteren het werken prima. En mijn kanjer liet niets, maar dan ook niets zien van enige werkmoeheid. Ik had de indruk dat ze aan het opscheppen was, omdat ze maar al te goed ruikt dat Hennie van KNGF Geleidehonden is, dus beste pootje voor. Bovendien leek het voorjaar buiten. Zon, vogels, het was heerlijk. Toch zijn vandaag de papieren op de post gegaan om haar pensioen in werking te zetten. We wachten het af. De wachttijd is 2 tot 12 maanden. Wij gaan voor het gemiddelde …..

7 februari 2018 Gezondheidscheck van Minthe

Zoals vorige week aangekondigd bezochten Minthe en ik gisteren de dierenarts. Dat was in de middag en ’s ochtends maakten we eerst samen met Guinness (haar neefje) en de pleegmoeder van Guinness een lekkere wandeling door het bos. Minthe heeft gespeeld en gerend met deze jonge god van bijna 12 maanden. Guinness kan haar nog steeds niet bijhouden en uit frustratie liet hij af en toe zijn stem horen. De honden hebben heerlijk een uur lang gerend en gespeeld. Hoewel het behoorlijk modderig en nat was in het bos, zijn beide honden niet 1 x door de modder gaan rollen of glijden. Twee trotse baasjes. Waar maak ik mij eigenlijk zorgen over? 

Rond half vier waren we bij de dierenartsenpraktijk en als eersten aan de beurt. Minthe liep met haar staart in de rotorstond de onderzoekskamer in. Ze sprong direct op de weegschaal. Slimmerik, netjes op de weegschaal betekent altijd een beloning. Haar gewicht? 28,8 kg. Bij aflevering 6 jaren geleden woog ze 28,5 kg. Met haar gewicht mogen we heel tevreden zijn. Haar gebit: geen tandplak te bekennen. De dierenarts vond zelfs dat ze het gebit heeft van een jonge hond. Oren: schoon en gezond Spieren: goed ontwikkeld Nek: soepel en goed beweegbaar Hart: gezond en rustig kloppend Longen: mooi geluid! Poten: goed gespierd en soepel Heupen: goed gespierd en soepel Staart: in standje rotor, want wat is het toch leuk al die aandacht Drie dierenartsen hebben haar onderzocht. Ondertussen gedroeg ze zich als de clown die ze is. Ze is ongeveer tien keren op de weegschaal gesprongen (stel je voor dat je nog een beloning krijgt), heeft op haar kop voor de dierenarts gestaan toen de arts haar achterwerk wilde onderzoeken. Heeft laten zien dat ze kan koppeltje duiken, heeft de vloer met haar rug gedweild door al kronkelend van de lol op haar rug de ruimte te verkennen. Ging op commando staan, liggen, liet haar voetjes en zooltjes zien, betasten. Liet haar nagels aan haar achterpoten knippen. Vond de thermometer geen enkel probleem. Geen blaasontsteking, geen artrose. Alle aandacht vond ze geweldig, dus op het moment dat ik haar tuig pakte en “koppie” zei (dan loopt ze haar geleidetuig in), dacht ze dat dat deze keer niet hoefde. Dit had enige overredingskracht nodig, maar een voertje voor het tuig en ze duikt er alsnog vrolijk in. Ze blijft een hongerlab-je. Conclusie: Minthe is helemaal gezond. De dierenarts denkt wel dat ze in haar hoofd gewoon klaar is met al het denkwerk van de afgelopen zes jaren om nog veel plezier in het geleidewerk te hebben. Spelen is leuker. Vandaag ga ik deze resultaten mailen naar KNGF Geleidehonden. Aan haar gezondheid liggen de vertragingstechnieken van mijn kanjer in ieder geval niet. Dat is fijn om te weten!

Veranderingen in de lucht

Het besluit is gevallen. Vanaf vandaag vertel ik zelf over Minthe . Natuurlijk wist iedereen allang dat ik de schrijfster ben van de verhaaltjes van Minthe, maar er staan zaken op de agenda, waar ik zelf graag over wil vertellen. Voor degene die niet weet wie ik ben: ik ben Elisabeth en pas op latere leeftijd overvallen door een ernstige oogziekte. Minthe is mijn eerste blindengeleidehond. Dit jaar wordt het HET  jaar van het pensioen van Minthe. KNGF Geleidehonden heeft me daar in januari 2018 al voor gewaarschuwd. Afgelopen oktober werd mij door een ervaren trainer verteld dat ik in maart het pensioen van Minthe in gang moet gaan zetten. Overigens kan het dan zeker nog een jaar duren voordat dat een feit is. Binnenkort kunnen we een bezoek verwachten van de clientenzorg van KNGF Geleidehonden. Tijdens dat bezoek zal er goed naar Minthe worden gekeken en zullen we het hebben over het werkaanbod dat ik heb voor een andere blindengeleidehond. De tijd is voorbij gevlogen. Ik heb zelf het idee dat Minthe pas kort in ons leven is. Dat we net bij elkaar zijn, maar over een paar weken vormen we 6 jaren een team. Minthe doet haar werk nog steeds uitstekend, maar ... ik kan merken dat ze soms niet zoveel zin heeft. Liever speelt dan werkt. Langer tijd nodig heeft om bij te komen van een drukke dag. Volgende week gaan we samen naar de dierenarts. Ik wil graag dat de dierenarts  een uitgebreid gezondheidsonderzoek bij Minthe doet. Af en toe vertraagt ze flink, terwijl we op pad zijn,  zo erg dat ik vermoed dat ze of aangeeft dat ze geen zin meer heeft, of moe is en als laatste mogelijkheid dat ze ergens pijn heeft. De afspraak staat voor volgende week donderdag. Daarom zal volgende week het blog pas op vrijdag verschijnen. Als ze met pensioen gaat? Dan blijft ze bij ons. Mijn man kijkt ernaar uit dat hij voor haar mag zorgen. We hoeven geen afscheid van haar te nemen. Dat maakt het  gemakkelijker. En ik hoop vanzelfsprekend een nieuwe blindengeleidehond te mogen krijgen. 

De ezeltjes controleren de sneeuw

Er ligt genoeg!

Komen jullie nou nog

Wat loopt dat stel langzaam

Ademhaling controleren

Alles doet het

Check

Controleren of de benen goed liggen

Wat nu

Andere baas begrijp jij dit?

Sneeuw

Wat voor veel mensen overlast geeft, vind ik erg leuk. SNEEUW!!! Om te beginnen: ik hoef niet te werken. Mensen maken tegenwoordig hun stoepen niet meer schoon en de stoepen zijn door de sneeuw en het bevriezen nu te glad om veilig te werken. Ik kan uitglijden en mijn vrouwtje ook. Dat willen we allebei niet. Ik moet er niet aan denken dat ik pezen scheur of een pootje breek. Dan is Leiden in last. In die zin betekent het overlast, want we kunnen niet samen op pad naar het station of de sportschool. Wat wel kan: samen met beide bazen zo het bospad in lopen en lekker donderen in de verse sneeuw, rollen, dollen en draaien. Ik vind het geweldig. Gisteren ging mijn vrouwtje op haar rug in de sneeuw liggen. Ik vond het fantastisch, maar begreep er weinig van. We hebben heerlijk gespeeld en toen we het koud kregen zijn we snel naar binnen gegaan. We hopen dat voor mensen die onderweg zijn of anderszins op pad moeten de gladheid snel voorbij is. Ondertussen geniet ik van mijn onverwachte wintervakantie. 

Helemaal niets aan toe te voegen

Massage!!!

Sinds een aantal maanden komt Ellen Bronsema mij massages geven. De eerste keer vond ik het erg spannend, maar halverwege de eerste sessie lag ik reeds te genieten van alles wat er gebeurde. Wanneer Ellen nu komt (het kleed klaar op de grond) schiet ik gelijk naar mijn kleed en ga daar heerlijk op liggen wachten op het geweldige wat te gebeuren staat. U heeft er werkelijk geen idee van. Ik kan het iedere hond aanbevelen. ik maak mijn kilometers per week en ik word al iets ouder (onzin natuurlijk, maar mijn pensioen moet begin maart in werking worden gesteld). Mijn baas heeft ook een aantal massage grepen geleerd. Mijn leven was al fijn, maar nu bijna hemels (tenzij ik in de harde regen moet werken). Deze keer is er een filmpje van gemaakt. Kijkt u even mee.

En ik heb nog een kijktip. Er is een documentaire over het werk van de verschillende soorten hulp- en geleidehonden. De film heet BUDDY Die draait nu in de bioscoop door het hele land. U zult het zeker niet drooghouden. Mijn zusje Missy speelt er een hoofdrol in! Aanrader voor iedereen die in ons werk, maar ook in onze band met onze bazen is geïnteresseerd. Dat is bijzonder. 

Massage door Ellen Bronsema
Oh wat heerlijk!

Lezingen over KNGF Geleidehonden

Mijn baasje geeft regelmatig lezingen. Ze weet veel over de verschillende honden van KNGF Geleidehonden en ze mag erg graag oeverloos over mij opscheppen. Een ideale combinatie. Vanzelfsprekend ben ik de beste blindengeleidehond ter wereld. Daar is weinig discussie over mogelijk. Gisteren mochten we voor het eerst een lezing houden in Assen zelf voor een groep lieve mensen. Het werd een informatieve, interactieve en gezellige ochtend. We hebben genoten. Ik ben braaf bij baas blijven liggen, maar op het einde mochten de mensen mij even aaien.

 

Donderdag blog-dag!

Donderdag is Minthe blog-dag! Iedere week een nieuw verhaal. 

Voor plastic doppen verzamelaars in het noorden van Nederland. 

Wanneer u in Groningen, Friesland, Drenthe of de kop van Overijssel woont, wilt u dan ook volgende pagina de doppenactie over de Stichting Vrienden Doppen Actie Noord Nederland lezen? Hier staan leuke verhalen over de plastic doppenactie, maar ook belangrijke mededelingen, tips en vragen. 

 

Openbaar delen van mijn site wordt op prijs gesteld. U doet het voor alle mensen die honden zoals ik hard nodig hebben.

 

U mag mij ook altijd een e-mail sturen: minthe@minthe-doppenactie.nl