Doppen lossen bij de verwerker.

Blik ijzer en batterijen

Donderen, 27 oktober 2019

Betreft: Afgekeurde doppen 😢

Beste doppen inzamel- en verzamelpunten

Allereerst willen wij jullie allemaal hartelijk bedanken voor jullie geweldige inzet voor de plastic doppenactie. Wat wij met zijn allen (spaarders, inzamelpunten enz) voor elkaar krijgen is ongelooflijk. Vorig jaar haalden we 93.000 kg plastic doppen op en konden we na aftrek van de gemaakte kosten met en door jullie een cheque van 15.000 euro doneren aan KNGF Geleidehonden. Dit jaar rekenen we op meer. Er is opeens is plotseling wel een probleem ontstaan. Afgelopen week is er een transport geweest naar het recycle bedrijf. Sinds het begin van de actie brengen we daar de plastic doppen naar toe. Nooit eerder overkwam ons het volgende. We brachten helemaal trots 8950 kg plastic doppen weg. Dit was de opbrengst van de afgelopen maand doppen sparen door jullie, doppen ophalen door onze vrijwilligers en het transport naar het recycle bedrijf. Tot onze enorme schrik werd deze enorme lading gedeeltelijk afgekeurd, omdat er te veel zilverkleurige en goudkleurige, blik, ijzeren doppen en andere rommel in zat. We kregen minder geld voor deze prachtige hoeveelheid doppen. Dankzij de chauffeur werd niet de hele lading afgekeurd. Wat jammer! Dit willen we graag voorkomen. Niet alleen vanwege de lagere opbrengst, maar alle spaarders, inzamelpunten en wij doen al jaren ons uiterste best op vrijwillige basis om de plastic doppen los en ontdaan van vreemde materialen te verzamelen. Troep in de plastic doppen en zakjes in zakken kan echt niet. Op het grote depot worden de plastic doppen niet meer nagekeken, maar gelost via bigbags met een slurf in de grote container. Daarom onze noodkreet aan jullie. Wij kunnen op het grote depot in Donderen de plastic doppen niet meer nakijken. Wij vertrouwen volledig op jullie, de inzamel- en verzamelpunten. We hopen oprecht dat dit een eenmalige vergissing was van een inzamelpunt of verzamelpunt. Bijgaand ons document over welke doppen wel en niet mogen worden verzameld. Voor alle doppen geldt: 1. Is het een dop? 2. Is de dop van plastic en 3. Is het een stevige dop. Los gestort in vuilniszakken, kliko’s of bigbags aanleveren (geen zakjes in zakken). Onze hartelijk dank,

Team einddepot Donderen

Bijzondere weken

We blijven ons verbazen over de hoeveelheden doppen die worden gespaard! Bijzonder? Een understatement, Het is werkelijk bizar hoeveel plastic dopppen er worden gespaard Het blijft leuk! De chauffeurs hebben in 3 weken tijd  8 lange dagen bij inzamelpunten doppen opgehaald. Er zijn twee containers gelost bij de verwerker, de derde en vierde worden binnenkort gelost. We hebben een fijne constructieve vergadering met KNGF Geleidehonden en alle andere depothouders gehad, er zijn diverse lezingen verzorgd door ambassadeurs, er komt een tweede druk van ons boekje Doppenliefde. We worden met zijn allen bij tijd en wijle mesjogge van de mail en alle plastic doppen. Tegelijkertijd is het zo leuk om te doen. We halen er veel voldoening uit. Worden blij van alle bijzondere mensen die speciaal grotere inzamelpunten zijn, zodat wij wat meer ruimte hebben en op 1 dag meer plastic doppen kunnen ophalen.

Er ligt een idee op de plank om alle verhalen over de reizen die sommige  plastic doppen afleggen te bundelen en eventueel uit te geven. Komt u maar op met uw verhaal over uw plastic doppen. We zijn reuze nieuwsgierig hoe de plastic doppen bij onze inzamelpunten komen!

Alle mensen die doppen verzamelen, inzamelen en onze vrijwilligers: jullie zijn allemaal doppen toppers!

Jurien (9) hield in zijn groep een spreekbeurt over de plastic doppen. Hij verzamelt ze fanatiek met zijn school OBS Burg Verhuisen in Muntendam. Een 8 met een griffel kreeg hij voor zijn spreekbeurt en als extra verrassing kwam team Minthe daarna langs. Hadden we goed geheim gehouden! Minthe werd verwend met lekker zaken, ik kreeg chocolade en een donatie. 

Mobility Center Holland in Groningen hartelijk dank voor het verstrekken van een vrachtwagen om afgelopen dinsdag doppen op te kunnen halen. Onze chauffeurs hebben genoten van de prachtige Mercedes. We hopen op een lange samenwerking. Gewelidg!

Leeuwarden Sannie’s sieradenhoekje

Reclame maken voor de plastic doppenactie

Deze Mercedes werd ons gratis een dag in gebruik gegeven Mobility Center DANK

Twee containers onderweg, nog 2 te gaan

Doppen topper Jurien

HELP HET WORDT VAKANTIETIJD

Vakantie

Vakantie

Vakantie

Vakantie

Doppenactie en vakanties

Belangrijk bericht voor alle inzamelpunten en verzamelpunten

De zomervakantie komt eraan. Op dit moment krijgen we al diverse noodkreten van punten die vol zijn en voor hun vakantie leeg willen worden gehaald. Vorig jaar kwamen we behoorlijk in de knoop omdat veel mensen denken dat we binnen een week, of maximaal twee weken de plastic doppen kunnen ophalen. Helaas, was dat maar waar.

Wij werken met een klein clubje vrijwilligers en zij gaan ook graag met vakantie. Juist in een tijd dat we extra handen nodig hebben, beschikken we over minder handen.

Daarom: Mocht u voor uw vakantie van uw plastic doppen afwillen, stuur ons een ophaal verzoek via de website www.stichtingvriendendoppenactienoordnederland.nl  OOK wanneer u niet aan de vereiste van 10 volle vuilniszakken voldoet. We hebben veel inzamelpunten en gaan proberen om de golf van verzoeken te coördineren. Zo gaan we kijken of we inzamelpunten die dicht bij elkaar liggen in 1 route kunnen leeghalen of we vragen of de plastic doppen van het ene inzamelpunt voor een keer bij het andere inzamelpunt mogen worden gebracht.

Doe uw verzoek tijdig (minimaal een hele MAAND van te voren voordat u met vakantie gaat). Wij halen de plastic doppen op of we zoeken naar een oplossing, zodat u rustig met vakantie kunt gaan en het voor ons te doen blijft.

Ophaalverzoeken

Op onze website staat een formulier waarop u uw ophaalverzoek kunt doen. Op die manier weten wij gelijk alles wat we moeten weten om u van dienst te kunnen zijn! Wij vragen u vriendelijk hier uw ophaalverzoek te doen.

We komen voor tien vuilniszakken, maar staan niet dezelfde week bij u op de stoep. Wanneer u een ophaalverzoek doet, krijgt u hierover binnen een paar dagen bericht. Helaas is het onmogelijk om binnen een paar dagen of soms zelfs binnen een paar weken uw doppen op te halen, wilt u hiermee rekening houden? Wanneer u erg snel volloopt met doppen, kunt u overwegen om uw verzoek eerder te doen dan strikt noodzakelijk of een afgekeurde kliko of big bag aan te vragen. Het enige wat we u kunnen beloven is dat we ons uiterste best doen om de plastic doppen binnen redelijke tijd bij u op te halen.

www.stichtingvriendendoppenactienoordnederland.nl

DANK U WEL

Markten

Het seizoen van de buiten markten is weer aangevangen. Afgelopen zondeg stonden we in Loon. Dat was geweldig en in Gronningen bij het Terra College, waar Dorien samen met Christian ook aanwezig waren. Naast onze vaste vrijwillgers Aukje, Klazien en haar man. Beide markten waren gezellig en werden druk bezocht! 

Dorien omhelst de Petman waar aan het einde van de dag veel doppen zaten 👍🏼💜

In de bigbag sorteert Christian doppen

Dorien en Christian bewaken de doppen

Uitleggen welke doppen wel of niet mogen

Loon boeren fair met Marchien Erik-Jan en Marieke

Aukje en Klazien

Valentijnsdag!

Op Valentijnsdag kwam RTV Drenthe bij ons op het depot in Donderen. Wauw!! De televisiemaker was beslist onder de indruk. En wij konden laten zien hoe de plastic doppen de container in worden gestort. Zo geweldig! Het Zuidberg Doppenplein is nu voorzien van naambord. De doppenstraat een feit. Er waren diverse honden aanwezig bij de opnames. De pup in opleiding van Bert Djina, de buddyhond van Rene, en Minthe van Elisabeth. Het was zo leuk! 

De link naar de opname is

https://www.facebook.com/rtvdrenthe/video’s/320723658576488

15.000 euro overgemaakt aan KNGF Geleidehonden!

Doppenplein, voorraadje emmers ...

Derde container bijna vol en vandaag vol

Voorraadje kliko’s voor inzamelpunten

Het Zuidberg Doppen Plein is een feit!

RTV Drenthe op bezoek

Vanavond 15 februari 2019 komt er een item over onze stichting op RTV Drenthe. Leest u dit op tijd, vooral kijken en anders wellicht via uitzending gemist. We zijn zo trots op wat we met elkaar hebben gepresteerd en nog presteren! We kregen op het Zuidberg Doppenplein de regionale televisie op bezoek. Hoe leuk is dat? Het was Valentijnsdag, prachtig weer. Vandaag heeft de Stichting  het geld overgemaakt dat ze vorig jaar heeft opgehaald voor KNGF Geleidehonden. Ondertussen werken we heel hard door. De plastic doppen blijven binnenstromen. De achterstand door het eerdere slechte weer hebben we ingehaald. Binnenkort gaat de derde volle container naar de verwerker.

Overigens hebben we een nieuwe uitdaging. Voor wie er  zin in heeft .... wilt u groene en gele doppen apart aanleveren? We hebben een bestelling van in in totaal 1700 kg gele en groene doppen. Dat levert extra geld op voor KNGF Geleidehonden. Heeft u zin en heeft u tijd, op het depot of bij een vrijwilliger worden daar weer de groene en gele pp2 doppen uitgezocht. We zijn blij met alle beetjes! Want dat is het, heel veel kleine beetjes maken enorme bergen. Dat is de kracht van het plastic doppen verzamelen. Gisteren was weer duidelijk dat we als groep kunnen spreken over DOPPENLIEFDE en dat op Valentijnsdag.

Het werd een fantastisch uur. Gelukkig had ik wel de timer gezet, waardoor ik op tijd kon afbouwen. Op de valreep nog een aantal boekjes DOPPENLIEFDE aan de vrouw gebracht (15 stuks!). Op de foto die hierboven is geplaatst, staat Minthe te genieten van de verhalen die ik over haar vertel (opschepperij van de hoogste orde). Minthe stal de show, dat begrijpt u. We werden verwend met een prachtige gevulde mand. Maar het leukste was toch om de volgende dag een mailtje te ontvangen over hoe fijn men de lezing had gevonden en er werden nu via de mail ook weer 2 exemplaren van ons boekje besteld. Hier krijg ik energie van en Minthe geniet sowieso van de aandacht die ze op een dergelijke avond krijgt. En oh, ik kan het dus, in drie kwartier mijn verhaal doen. 

DE DOOS het eerste leuke verhaal in het nieuwe jaar

De Stichting Vrienden Doppen Actie Noord Nederland kreeg een e-mail over plastic doppen. De e-mail kwam van een jongedame die bij het grand café in het UMCG werkt. Ze schreef dat degene die bij hun de plastic doppen altijd ophaalde, niet meer kwam en dat ze HEEL VEEL plastic doppen had, die ze niet meer kwijt kon. Heel veel is een vraag begrip, dus  we bellen haar op. “Hoeveel plastic doppen heeft u?. “Nou een doos van 2 meter bij 1 meter, diverse andere doosjes en nog een volle zak”. Dat is wel een erg grote doos, daarom vragen we het nog een keer: “Een doos van 2 bij 1 meter, weet u dat zeker”. Ja hoor ze wist het zeker. Bij ons sloeg de twijfel toe, want het UMCG is sowieso een onbekend inzamelpunt voor ons. We gingen al op bezoek bij een vriend die is opgenomen in een verzorgingshuis in Groningen, dus we besloten om dit bezoek te combineren met een bezoekje aan het Grand Café.

 

 

ONDERWEG

DE DOOS van 1 bij 2 meter, paste gelukkig in ons autootje.

Aangekomen bij het UMCG. We melden ons bij het Grand Café en vragen naar de desbetreffende jongedame. Ze is niet aanwezig, maar zal zo komen. We krijgen een heerlijk kopje koffie aangeboden. Even later komt er een jongedame op ons afgelopen, ze stelt zich voor. Ze is niet degene die we aan de telefoon hadden, maar wel degene die de e-mail schreef. Mijn man gaat mee om naar de doos van 2 bij 1 meter te kijken en hoe we zo’n gevaarte weg zouden kunnen halen (al hadden we twijfels over de afmetingen).

Daarna hebben we een uur ons de tranen gelachen, ook met de onthutste schrijfster van de e-mail. De doos bleek een halfvolle verhuisdoos te zijn met wat kleinere doosjes erbij en 1 boodschappentasje. We mochten het verhaal hier vertellen.

Wel gaan ze door met plastic doppen sparen. We hebben het e.e.a. uitgelegd en ach in onze groep komen meerdere mensen regelmatig in Groningen, dan nemen ze de plastic doppen wel mee in ... hun fietstassen. 

Op de website van de Stichting Vrienden Doppen Actie Noord Nederland kunt u een OPHAALverzoek doen, daar kunt u exact aangeven hoeveel plastic doppen u heeft staan en ook voor hoeveel wij op pad gaan. Er zijn meerdere Grand Cafés en ze gaan vanaf nu allemaal plastic doppen voor ons sparen. Super blij mee! Veel succes met het doppen sparen. 

😂🤣😃😎

Los gestorte schone plastic doppen, netjes nagekeken 

De kunst van het plastic doppen sparen

Even voor de duidelijkheid. In Noord Nederland worden door de Stichting Vrienden Doppen Actie Noord Nederland (de stichting die de plastic doppen ophaalt) GEEN IJZEREN DOPPEN opgehaald of gespaard. Van de meer dan 330 inzamelpunten zijn er slechts enkele inzamelpunten die dat wel doen. Dat zijn PARTICULIERE initiatieven. Zij leveren het oud ijzer zelf in bij een ijzerboer en kopen er tuigjes van voor geleidehonden of storten het geld naar onze stichting als vergoeding voor de brandstof en huur van bakwagens. Met andere woorden ALTIJD NAVRAGEN bij je eigen INZAMELPUNT. Dit om te voorkomen dat er ijzeren doppen tussen de plastic doppen komen (vervuiling met kans op afkeuring) of dat gewone inzamelpunten ijzeren doppen krijgen die NIET worden opgehaald. Nog erger is wanneer de ijzeren doppen tussen de plastic doppen zitten en mensen hun handen/vingers eraan snijden. Namens het bestuur van de Stichting Vrienden Doppen Actie Noord Nederland

DOPPENLIEFDE

Het boekje DOPPENLIEFDE was op tijd gereed voor de jaarbeurs. Een boekje over mensen, verbonden door bijzondere honden, onderlinge vriendschap en heel veel plastic doppen. Dat boekje is te koop voor 5 euro (exclusief verzendkosten), is 60 bladzijde dik en staat vol met foto’s en verhalen van mensen achter de plastic doppen in Noord Nederland. Ik ben een echte bofhond . Ik maak sinds het begin van de doppenactie deel uit van deze leuke groep mensen met hun fantastische honden. We hebben heel wat boekjes verkocht tijdens de jaarbeurs, maar er is nog voorraad! Echt een leuk cadeautje voor enthousiaste spaarders van plastic doppen. Alle opbrengsten komen ten goede aan de Stichting Vrienden Doppen Actie Noord Nederland en daarmee aan KNGF Geleidehonden. 

PP2 doppen, geschikt voor 3D printen

Speciale doppen / dagbesteding

Voor een bouwer van skateboards hebben wij diverse dagbestedingen gevraagd plastic doppen uit te zoeken op code en kleur. Soms worden wij ook doorkunstenaars benaderd om doppen op kleur en code uit te zoeken. Dit is een enorme klus en logistiek veel werk, maar dagbestedingen vinden het erg leuk. Wij  hebben er veel plezier in. Een win-win-winsituatie. 

Mocht u dit zelf ook willen doen of dagbesteding zoeken voor uw doelgroep, dan mag  u ons altijd om meer informatie vragen. Let op: We doen dit voor dagbesteding alleen in postcode gebied 9400 in verband met de logistieke kosten.

100% VRIJWILLIGERSWERK: Stichting Vrienden Doppen Actie Noord Nederland

De Stichting Doppen Actie Noord Nederland, haalt plastic doppen op en verzilvert deze bij een verwerker. Het geld dat hiermee wordt verdiend is voor KNGF Geleidehonden. Geleidehonden zijn erg duur en KNGF Geleidehonden kan een extra centje goed gebruiken. 

Naast blindengeleidehonden, leidt KNGF Geleidehonden Assistentie honden, Buddy honden, Autisme honden en medische detectiehonden op. Daar kunt u alles over lezen op www.geleidehond.nl

Onze Stichting voor dit mooie doel bestaat uit een (te) klein groepje enthousiaste, onbetaalde vrijwilligers. Zij doen het werk naast hun eigen baan. Het grote depot in Donderen van de Maatschap Hartlief Lammers brengt de doppen gratis naar de verwerker in Biddinghuizen 

Daar gaan ze .... naar de verwerker!

We gaan rijden wanneer we vol zijn.

De plastic doppen worden opgehaald in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en de kop van Overijssel. We bestrijken een groot gebied. De wagens, die we huren, gaan pas rijden in een bepaalde regio wanneer de gehuurde wagens helemaal vol komen. Soms betekent dit, dat inzamelpunten daardoor langer moeten wachten voordat de doppen kunnen worden opgehaald. Wanneer dit een probleem is voor u, dan kunt u overwegen uw verzoek eerder te doen of, dat zou helemaal geweldig zijn, samen te gaan werken met een inzamelpunt bij u in de buurt.

Het is ook erg leuk om zelf een keer uw doppen naar Donderen te brengen. De koffie staat altijd klaar en een rondleiding op het grote boerenbedrijf kan worden geregeld. Er zijn paarden, koeien, poezen, honden, kippen, ook heel aardige tweepotigen.... Leuk voor oud en jong. Bovendien scheelt het tijd, geld en werk. Een bezoekje aan het Zuidberg Doppenplein aldaar is een aanrader voor iedereen. Indrukwekkend!

De planner belt u van te voren op om te informeren naar de de hoeveelheid doppen die u heeft staan in verband met de maximale belading van de wagen en hij kan u informeren wanneer de chauffeur bij u langs komt. Al uw vragen kunt u stellen op ons e-mail adres info@stichtingvriendendoppenactienoordnederland.nl en meer informatie kunt u lezen op www.stichtingvriendendoppenactienoordnederland.nl 

HANDIG:

wilt u wanneer u een ophaalverzoek doet ons uw adres met postcode en huisnummer, telefoonnummer en de hoeveelheid plastic doppen die u heeft staan laten weten?! Dankuwel Of doe het via onze website www.stichtingvriendendoppenactienoordnederland.nl (bij voorkeur).

 

Voorlichtingen

Voorlichting op OBS de Noordkaap

Als ambassadeur van KNGF geleidehonden geven mijn baasje en ik graag voorlichtingen over het geweldige werk dat KNGF geleidehonden doet. KNGF geleidehonden heeft door heel Nederland ambassadeurs, u kunt een ambassadeur uit uw eigen regio krijgen. 

Kijk op www.geleidehond.nl

Als ambassadeur van de Stichting Vrienden Doppen Actie Noord Nederland komen we graag voorlichting geven over de doppen actie in Noord Nederland. Hier werken meerdere ambassadeurs aan mee. 

Voor informatie over voorlichtingen over de plastic doppen kunt u mailen naar ons info adres info@stichtingvriendendoppenactienoordnederland.nl